Trusa de Prim Ajutor Obligatorie pentru Autovehicule conform Legislației

Chiar dacă sperăm să nu avem vreodată nevoie de ele, extinctor auto, trusa medicală auto și triunghiurile reflectorizante sunt accesorii pentru auto care nu trebuie să lipsească, indiferent dacă pleci doar până la muncă sau pe distanțe mai lungi.Obligativitatea deținerii trusei de prim ajutor auto este stabilită de către articolul 8 din Codul Rutier, conform căruia, pentru a fi condus pe drumurile publice, un autovehicul trebuie dotat cu extinctor, triunghiuri reflectorizante și trusă de prim ajutor auto.
Aceasta nu numai că îți pot salva viața în cazul unui accident auto sau în situații neprevăzute la drum, dar te pot scăpa și de o amendă în cazul în care ești oprit de un agent al poliției rutiere pentru un control de rutină. Ce amendă riști să primești dacă nu deții o trusă de prim ajutor?
Ei bine, lipsa trusei medicale auto sau o trusă cu termenul de valabilitate depășit îți poate aduce 5 puncte de penalizare și o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei.
Așadar, înțelept ar fi să verifici dacă cea pe care o deții este încă valabilă, iar dacă nu, să îți achiziționezi una nouă.
Găsești și aici trusa medicala auto sau triunghi reflectorizant auto. Mai jos vom enumera în detaliu ce condiții trebuie să îndeplinească, ce valabilitate are și ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor auto.
Trusa medicală auto
Ca să fie conform legii, trusa de prim ajutor auto trebuie să fie omologată RAR, să fie în termenul de valabilitate și să respecte Ordinul Ministrului Sănătății nr. 987/ 2007, după cum urmează:
1. Ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr- un sistem de închidere fermsă fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.
2. Eticheta trusei sanitare auto trebuie să conţină denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului şi denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, după caz
3. Dispozitivele medicale din componenţa trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească cerinţele aplicabile din Hotărârea Guvernului nr. 911/ 2005 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de punere în funcţiune a dispozitivelor medicale.Valabilitatea trusei medicale auto este de maxim 5 ani, dumneavoastră revenindu- vă obligația de a o verifica periodic și de a vă asigura că nu a depășit termenul respectiv.
Ce conține trusa de prim ajutor auto?
Conținutul minim al trusei medicale auto este stabilit tot prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 987/ 2007, care aprobă următoarele:ce contine trusa de prim ajutor auto
Instrumentarfoarfecă cu ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minim 2 mm, 14- 20cm
- o bucatădispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură cu valvă unidirecțională sau filtru
- o bucatăMateriale sanitareleucoplast, minimum 2, 5 m x 2, 5 cm
- o rolăplasture( pansament rapid), minimum 6 cm x 10 cm
- minimum 4 bucățicompresă tifon sterilă, minimum 10 cm x 8 cm
- minimum 5 pachete, minimum 25 bucăți/ pachetfașă tifon, 5 cm x 4 m, 10 cm x 4 m
- minimum 2 bucăți pentru fiecare dimensiunebandaj triunghiular nedeformabil, două laturi de minimum 80 cm
- două bucățipansament steril absorbant, minimum două dimensiuni, minimum 4 bucățifașă elastică, 5 cm x 4 m
- o bucatămănuși de unică folosință din polietilenă sau latex, mărime medie
- două perechiMateriale diverseace de siguranță, minimum 4 cm- minimum 6 bucățifolie de supraviețuire izotermă, 2, 10 m x 1, 60 m
- minim o bucatăbroșură cu instrucțiuni de prim ajutor redactată conform standardelor europene referitoare la primul ajutor necalificat, autorizată de Comisia de medicină de urgență și dezastre a Ministerului Sănătății Publice
- o bucatălistă cu conținutul trusei
Lasa un comentariu