Farurile funcționale sunt esențiale pentru a conduce orice mașină în siguranță, dar acestea se ard ocazional. Știind cum să schimbați un bec de far și la ce să vă uitați atunci când partea din față a mașinii se întunecă, vă puteți ajuta să remediați rapid problema.


Verificați dacă becul farului este ars

Determinarea cauzei unei probleme la faruri începe pur și simplu prin observare. În primul rând, aprindeți farurile pentru a vedea dacă este vorba doar de o singură lampă care este stinsă. Dacă una dintre ele este stinsă, în 90% din cazuri lumina se va aprinde din nou prin simpla înlocuire a becului, spune Marius, proprietar TuningExpert.ro. Un test rapid, dacă nu aveți un bec la îndemână sau dacă sunteți pe drum când observați problema farurilor, este să trageți pe dreapta și să bateți cu pumnul în bec, ceea ce uneori îl va face să se aprindă, spune el.


"Dacă se aprinde, înseamnă că filamentul este ars", spune Marius. "Când îl lovești, scuturi filamentul și, dacă acesta face contact, chiar se aprinde". Acest lucru vă poate permite cel puțin să ajungeți într-o zonă în care puteți înlocui becul, adaugă el.


Cum să schimbi un bec xenon de far în 5 pași

Verificați manualul autoturismului pentru detalii despre cum să schimbați becul farului din vehiculul dvs. specific, precum și despre ce bec xenon de far să cumpărați.


Pasul 1. Opriți alimentarea mașinii

Pentru a vă asigura siguranța, opriți mașina și scoateți cheile din contact.


Pasul 2. Deschideți compartimentul motorului

Deschideți capota mașinii și localizați suportul farurilor, în apropierea părții din față a mașinii.


Pasul 3. Deconectați firele de alimentare a becului farului

De obicei, există trei fire atașate la baza becului. Împingeți în jos clema sau capacul care le ține în poziție.


Pasul 4. Deșurubați farul

Fiecare mașină este diferită, avertizează Marius. "La unele mașini poți ajunge direct la bec, dar la unele mașini nu poți", spune el. Uneori, bateria sau carcasa filtrului de aer se află în cale, iar alteori trebuie să scoți aripa interioară și să ajungi în spatele ei.


Cu toate acestea, dacă puteți deschide farul, atunci este doar o chestiune de a schimba becul xenon. Acest lucru înseamnă să vedeți cum este blocat becul și să îl deblocați cu grijă. Dacă rupeți totuși clemele care sunt folosite aici, va trebui să scoateți întregul far, avertizează Marius. "Așa că trebuie să vedeți cum este prins, să îl demontați cu grijă și apoi trebuie să inversați procedura de remontare fără să puneți degetele pe sticla becului", spune el.


Pasul 5. Înșurubați noul bec xenon

Înșurubați ușor noul bec fără a atinge sticla becului; uleiul și murdăria de pe mâini pot provoca spargerea becului odată ce se încălzește. Închideți capota mașinii. Cu noul bec la locul lui, farurile dvs. ar trebui să fie din nou la fel de bune ca și cum ar fi noi, iar dvs. vă puteți bucura din nou de condusul mașinii ziua sau noaptea.


De cele mai multe ori, schimbarea unui far este simplă și nu necesită să vă duceți mașina la un mecanic. Consultați alte proiecte de întreținere auto DIY pe care le poate face oricine.


Dacă becul xenon de înlocuire a farului nu funcționează

În cele din urmă, dacă înlocuiți un bec și acesta nu funcționează, atunci trebuie să testați siguranțele și cablajul. "Dacă aveți curent la siguranțe și nu aveți curent la bec, înseamnă că aveți o problemă de cablare", spune Marius. "S-ar putea ca un fir să se fi rupt undeva, să se fi ciupit sau ceva de genul acesta."


Un alt lucru pe care trebuie să-l luați în considerare dacă ați schimbat recent un bec cu xenon este dacă becul de înlocuire a fost potrivit pentru farul dvs. Marius subliniază că becurile cu xenon din ziua de azi funcționează foarte fierbinte, iar unele magazine de piese auto vând înlocuitori mai luminoși sau colorați care sunt prezentați ca fiind mai buni pentru vizibilitate, dar care funcționează și mai fierbinte. "Deci, ceea ce se întâmplă cu o fișă OEM stoc cu care mașina a venit din fabrică este că nu poate face față acestei puteri suplimentare", spune el. "Începe să se topească, iar apoi face o conexiune proastă și lumina ta se stinge." În acel moment, nici măcar nu poți pune un bec nou, ci trebuie să schimbi întreaga sistem de iluminare, spune Marius.


Care sunt cauzele care duc la arderea becurilor din farurile mașinilor?

1. Vechimea

Cel mai frecvent vinovat pentru ardearea unui bec xenon auto este vârsta, spune Marius. "Ai putea să conduci și să nu observi că unul dintre farurile tale este stins, iar apoi, din moment ce celălalt are aceeași vârstă, în câteva săptămâni s-ar putea ca și acela să se strice", spune el. Dintr-o dată, problema devine evidentă.


2. Frig și căldură extremă

Pe lângă vârstă, frigul sau căldura extremă pot provoca, de asemenea, arderea becurilor farurilor. Schimbările de temperatură pot avea un impact asupra filamentului becului, care este foarte delicat.


3. Oxidarea

În cazul becurilor cu xenon mai noi, o altă cauză a stingerii luminilor poate fi oxidarea carcasei din plastic, ceea ce face ca aceasta să apară albă sau gălbuie, spune Marius. Acest lucru diminuează fasciculul de lumină care îi ajută pe șoferi să vadă drumul întunecat din față, spune el. "În acest caz, ar trebui să înlocuiți întregul ansamblu de faruri", adaugă el.


4. Fisuri în carcasa becului

În plus, orice crăpături în carcasă pot cauza arderea becurilor cu xenon, deoarece acestea nu suportă umezeala. "Așa că ai putea pune un bec nou acolo și într-o zi sau două se va stinge din cauza umidității și a umezelii.